Prix d'Amérique 2014: 3. deo




13.Royal Dream(Love You-Ida Bourbon)
Poslednju trećinu, šest grla sa najvećom zaradom, predvodi prošlogodišnji pobednik, brailac titule i rekorder trke, devetogodi Royal Dream. Pobeda u Prix d'Amerique-u 2013-e,Prix de France-u 2012-e,Prix de Belgique-u 2012-e i pregršt plasmana u Gr. II trkama jesu razlozi da se Royal smatra za favorita.Ono što statistika ne pokazuje jeste loša forma u kojoj se trenutno nalazi.Do trke je ostalo još nekoliko sati,videćemo da li Royal može da odbrani titulu...U njegovim sulkama,naravno,Jean-Philippe Dubois.

14.Save The Quick(Jasmin de Flore-Heureuse Duchesse)
Sa startnim brojem četrnaest gledaćemo omalenu Save The Quick.Prošle godine na Solvall-i trčala 1:10,9 na 2140 metara/autostart,na hipodromu Aby,u Švedskoj,impresivno delovala u trci Aby Stora Pris i samo zbog sistema takmičenja,trku(e) završila na drugoj poziciji.U njenim sulkama,Franck Ouvrie.

15.Roxane Griff(Tenor de Baune-Julia Mesloise)
Najsvežija Gr. I pobednica pred trku,slavodobitnica Prix de Cornulier-a,kći Velikog Tenor de Baune-a,Roxane Griff.Pored Triode de Felliere druga kobila koja bi mogla da osvoji trku posle 15 godina.Prošle godine istrčala 1:10,2 na 2100 metara/autostart.Ovaj puta u sulkama Roxane,Eric Raffin.

16.Timoko(Imoko-Kiss Me Coulonces)
Startni broj šesnaest nosi pobednik Criterium de 3 Ans-a,Criterium des 4 Ans-a,Criterium Continental-a i još sedamnaest drugih trka,njegovo ime je Timoko.Rekord 1:10,0 na 2100 metara/autostart.Uz pametniji raspored trčanja,verovatno jedan od glavnih favorita za pobedu.Kada se sve uzme u obzir Jos Verbeeck(vozač Timoko-a) će imati težak zadatak pred sobom.

17.Maharajah(Viking Kronos-Chili Khan)
"Neumorni konj",kako je glasio Maharajah-in nadimak se izgleda s godinama umorio pa ne trči više na nivou na kakvom je to nekada radio.Šalu na stranu,rekorder Prix de Belgique-a(1:13,0 na 2850m) pre tri godine je vodio fenomenalnu borbu sa Ready Cash-om tokom čitavog "Winter meeting-a",ali je na kraju morao da se zadovolji Drugim mestom u Prix d'Amerique-u i Prix de France-u da bi potom osvojio Prix de Paris.Orjan Kihlstrom je standardan u njegovim sulkama.

18.Ready Cash(Indy de Vive-Kidea)
Ovaj sjajan upis zatvara najbogatije grlo u istoriji kasačkog sporta,dvostruki osvajač ove trke,Ready Cash.O Ready-u bi mogao napisati puno toga,ali to verujem da već znate.Pored sjajne trkačke karijere,dobro se pokazao i u pripoldu.Istna je da nije pokazao naročitu formu ni tokom leta,a ni u periodu pred trku,ali iz njegovog tima kažu da će biti spreman za trku.Trećom pobedom bi postao tek četvrto grlo kom je to pošlo za rukom.U njegovim sulkama biće Franck Nivard.


Kroz nekoliko sati,iako je tek 26. januar,očekuje nas možda najzanimljivija trka u godini.Mnogo je dobrih grla,malo je nagradnih mesta.Učesnika osamnaest,a samo će jedan biti pobednik Prix d'Amerique-a 2014!
NIP